De pedelec

Misschien heb je ze wel eens voorbij zien scheuren tijdens het autorijden of het fietsen, maar de pedelec is een bijzondere fiets die steeds populairder wordt. In dit blog maak je kennis met deze snelle fiets en kom je erachter of het een geschikte fiets is voor jouw wensen.

De grote broer van de E-bike

De pedelec, ook wel speedbike genoemd, is in feite de grote broer van de E-bike. In tegenstelling tot de E-bike, die vaak zo’n 25 kilometer per uur halen, kan een pedelec snelheden behalen tot wel 45 kilometer per uur. Daarmee komt het dicht in de buurt van de snelheid van een scooter.

Regelgeving

Omdat de pedelec behoorlijk hoge snelheden haalt, is het verplicht om een helm te dragen. Daarnaast moet de fiets een geel kenteken hebben en minimaal verzekerd zijn met een WA-verzekering. Voor zo’n kentekenregistratie betaal je ongeveer 150 euro. Tot slot is het niet toegestaan om op de normale fietspaden te fietsen. Een pedelec dient op de rijbaan of het bromfietspad.

Geschikt voor wie?

De pedelec is een machtig apparaat, wat hem minder aantrekkelijk maakt voor korte afstanden. Het is echter de ideale uitkomst voor wie rond de 20 kilometer moet reizen naar bijvoorbeeld werk of school. Het is een schonere optie en door de fietsbeweging een stuk gezonder dan de brommer of de auto.

Kostenplaatje

Voor een nieuwe pedelec beginnen de prijzen rond de €3500. Dit kan oplopen tot ongeveer het dubbele. De prijs is gebaseerd op de kracht van de motor en de materialen waarmee het gemaakt is. Zo is het ook belangrijk te kijken naar de plek van de motor. Hiervoor worden drie plekken gebruikt: voor, midden en achter. Ben je van plan om ongerepte gebieden met onverharde wegen te betreden? Dan is een middenmotor de beste optie om slippen te voorkomen.

Bekende merken als Gazelle, Stromer Fiets en Sparta zijn allen fabrikanten van deze snelle fietsen en bieden ze aan in verschillende prijsniveaus. Voor diepgaander advies over de kosten en specificaties van de fietsen kan je het beste contact opnemen met de fietsendealer of langsgaan in de winkel. Daar kan je direct proberen hoe het voelt om te rijden op een pedelec.

Dus, ben jij opzoek naar een snel vervoersmiddel om redelijke afstanden op af te leggen? Zie je het niet zitten om elke dag de auto of brommer te pakken naar werk? En is de normale fiets of E-bike te tijdrovend? Dan is de pedelec een ideale uitkomst.

About

No Comments

Leave a Comment