Iets tweedehands kopen: waar moet ik op letten?

In het aanbod van gebruikte artikelen is vaak genoeg goede kwaliteit vinden. We kennen uiteraard allemaal de momenten uit het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch waarbij iemand iets op de rommelmarkt gekocht heeft voor een paar euro en nadat er een expert naar heeft gekeken het object eigenlijk duizenden euro’s waard blijkt te zijn. Hoewel we dit allemaal wel zouden willen: het komt natuurlijk niet vaak voor. Toch kan je enorm je voordeel doen met het kopen van gebruikte artikelen in plaats van alles maar nieuw aan te schaffen. Je moet alleen even weten waar je op moet letten.

Doe onderzoek en gebruik je boerenverstand

Ten eerste is het verstandig kennis op te doen over het product waar je in geïnteresseerd bent. Zo kan je sneller uitvogelen wat de kwaliteit van het product is en dus wanneer iets een aantrekkelijke koop is. Daarbij ga je uit van je wensen: wat heb je nodig of wil je hebben? Aan welke voorwaarden moet je artikel voldoen? Ga ook na wat de verschillen zijn met gelijksoortige artikelen. Dan krijg je een beeld van wat de prijzen zijn en kan je gaan inschatten wat er voor een tweedehands exemplaar ongeveer gevraagd mag worden. Heb je goed voor ogen wat je zoekt en een idee van de prijzen in dat segment, bepaal vervolgens dan voor jezelf wat je er maximaal voor wil betalen. Heb je een interessante optie gevonden, doe dan ook onderzoek naar de verkoper. Ga na of diegene al vaker iets tweedehands heeft verkocht en of er ervaringen van eerdere kopers te lezen zijn. En sowieso geldt altijd: gebruik je boerenverstand. Lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Ook geldt: bij twijfel niet inhalen, ofwel: als je om wat voor reden dan ook er geen goed gevoel over hebt, doe het dan niet.

Extra tips bij een grote aankoop

Zeker bij een grote aankoop is een goede voorbereiding van belang, zoals bij een auto. Het is immers een behoorlijke investering. Je wil graag de juiste keuze maken, zodat je zo lang mogelijk van je aankoop kan genieten. Daarom wil je graag zeker weten dat je waar voor je geld krijgt. Ben je naar iets specifieks op zoek, wil je bijvoorbeeld een unimog kopen, doe dat dan via een website waar er veel aanbod van is en je goed kan vergelijken. Ook heb je er het voordeel dat je kan filteren op categorieën als bouwjaar, prijs en tellerstand. Tevens kan je aangeven of de unimog vierwielaandrijving, ABS of een aanhangwagenkoppeling moet hebben. Heb je een goede gevonden, maak dan een afspraak met de verkoper. Vraag om een testrit of start de motor, dan kan je nagaan hoe de motor klinkt en of er niet te veel rook uit de uitlaat komt. Kijk ook of de banden niet versleten zijn en check de onderhoudsgeschiedenis. Dit zijn zo’n beetje de belangrijkste dingen om te doen, voordat je overgaat tot de koop. Veel succes!

About

No Comments

Leave a Comment